4.7. Billeder

Der findes mange måder at sætte billeder ind i dokumenterne på, min anbefaling er at konvertere alt til indkapslet Postscript (EPS/Encapsulated PostScript), og sætte dem ind med følgende kode:

\begin{figure}[htbp]
\begin{center}
\includegraphics{billede.eps}
\end{center}
\caption{Billedtekst.}
\label{billedmærke}
\end{figure}

Hvis man bruger pdfLaTeX (kommandonavn: pdflatex) er det muligt at inkludere jpg-, png- og gif-filer direkte, men til gengæld ikke eps.

Omgivelsen figure fortæller LaTeX at indholdet er en figur, som den skal placere et sted hvor det vil se pænt ud, efter de retningslinjer der er angivet i kantede parenteser bagefter. Eksemplet viser de fire muligheder der er, h beder om at få figuren placeret her, t beder om at få det øverst på en side, b om at få det nederst på en side og p siger at LaTeX må placere det på en side der kun indeholder figurer. Rækkefølgen er helt ligegyldig. Hvis man ikke angiver nogen retningslinjer er standardindstillingen tbp.

At LaTeX som standard placerer figurer der hvor det bliver pænest bør ikke være et problem, hvis man sørger for en fornuftig billedtekst, og det relevante sted i teksten indsætter en reference med \ref{billedmærke}.

4.7.1. Xfig

Skal du tegne dine egne billeder, kan du med fordel anvende programmet Xfig. Det kan gemme i LaTeX-format og postscript (m.fl.), hvilket resulterer i nogle meget skarpe og flotte figurer. Programmet kræver lige som LaTeX lidt tid at sætte sig ind i – men det er tiden værd!!

4.7.2. MetaPost

En anden mulighed er at lave sin grafik i MetaPost. Det er sublimt til præcisionsarbejde, det har en glimrende pakke til at tegne grafer og så kan man inkludere LaTeX-formateret tekst! Læs mere om MetaPost på http://cm.bell-labs.com/who/hobby/MetaPost.html