I dette kapitel giver vi en oversigt over programmer, der findes til Linux. Kapitlet er langt fra udtømmende og mange flere vil man kunne læse om i bogen "Linux - Friheden til at vælge programmer", der findes på www.linuxbog.dk/.
Det er væsentligt at skelne mellem frie (Open Source) programmer og proprietære til Linux. Det er fuldt legalt at lave egne proprietære[1] programmer, der passer til Linux og sælge dem for penge. Det er den forretningsmodel som bla. Corel anvendte til WordPerfect (indtil de stoppede). Der er også en række programmer som reelt er shareware, dvs. proprietære men gratis. Eksempler er RealPlayer, Netscape Communicator og Adobe Acrobat Reader (til at læse PDF-filer).
OBS: Følgende programpakker følger normalt ikke med en Linux-distribution.
Af brugerprogrammer til Linux der er proprietære kan nævnes StarOffice, der er SUNs kontorpakke. I version 5.2 var StarOffice til Linux gratis men version 6.0 og senere er salg-bare. Samme kildetekst som anvendes til StarOffice vil indgå i OpenOffice.org, der er en gratis Open Source version af samme program. StarOffice vil i forhold til OpenOffice.org yderligere have templates, skifttyper og andet som gør den mere attraktiv. StarOffice kan findes på http://www.sun.com og OpenOffice.org kan findes på http://www.openoffice.org.
Adobe Acrobat Reader hentes fra http://www.adobe.com. Med Acrobat Reader kan man læse PDF-filer og skrive dem ud til printer. Normalt er programmet ikke nødvendigt, da KGhostView (til KDE) og gv begge gode Open Source-programmer, der reelt kan det samme.
Netscape Communicator var det første store program som frigav deres kildetekst i Open Source-form. Det var dog ikke hele kildeteksten de frigav og derfor har det tager Open Source-varianten Mozilla mange år at komme op i omdrejninger med en amputeret kildetekst som startskud. Netscape-firmaet har løbende frigivet nye versioner af Netscape. Det er typisk nogle ret gode browsere - specielt til Java og Javascript.
[1] |
dvs. hvor man ikke får kildetekst til programmet. |