Kapitel 3. Installation af Mandrake Linux 9.2

Version 9.2 er Mandrakes nyeste version. Den er meget let at installere, både i forhold til tidligere og i forhold til andre distributioner. Distributionen fra Mandrake udsprang i sin tid fra Red Hat og begge anvender RPM-pakkeformat.

Den gratis udgave af Mandrake man kan hente på nettet fylder tre cd-rom'er. Find den på f.eks. http://sunsite.dk, http://www.klid.dk eller ftp://ftp.sslug.dk/pub/mirror. Der er ca. 2500 pakker med (og hvis man installerer over netværk ca 5000), og det er næsten helt uoverskueligt. Mandrake giver virkelig brugeren friheden til at vælge: Der er ofte to pakker, som giver samme funktionalitet, og det er op til brugeren selv at vælge.

Mandrake adskiller sig generelt fra de andre distributioner ved kun at understøtte Pentium eller senere.

Linux Mandrake var den første mainstream-distribution, som benytter GRUB som startprogram. GRUB er på mange måder LILO's afløser; hvilket vi er mange, der håber. Postsystemet Postfix følger også med, og det er fra denne bogs side anbefalet, at du installerer Postfix i stedet for Sendmail.

Distributionen bygger på Linux 2.4.22 kernen, men den indeholder mange opdateringer i forhold til en standardkerne. F.eks. finder du understøttelse af Supermount. USB 2.0 er også understøttet.

En rigtig god ting Mandrake 9.2 har er DrakConf hvorfra man kan sætte de fleste systemting op.

Mange programmeringsværktøjer er understøttet, og det er ikke kun de gængse som C, C++, Fortran, Perl og Python som følger med. Sprog som Haskell 98 er også med, ligesom databaserne MySQL og PostGreSQL følger med.

På den grafiske side er KDE 3.1.3 med og tilsvarende GNOME 2.4. Begge er rigtig gode.

To geniale programmer, som kommer med Mandrake er rpmdrake og urpmi, som anvendes til at installere programmer med. Det sørger for at håndtere alle afhængigheder, så eventuelle manglende programpakker også installeres med den du vælger at installere eller opgradere.

3.1. Installation fra cd-rom

Inden du gik i gang med installationen afsatte du plads til Linux. Det er nu, at du skal angive hvordan denne plads skal bruges. I Afsnit 4.2.3 kan du læse mere om hvilke partitioner, du skal have, og hvor meget plads du skal afsætte.

I vores gennemgang af installationen af Mandrake vil vi antage, at du har tre cd-rom'er. Du kan hente iso-billeder af dem fra http://www.linuxiso.org. De kan også købes fra f.eks. http://www.linuxpusher.dk.

Er din computer af nyere dato vil den kunne starte fra en cd-rom. Hvis den ikke kan det, skal du fremstille en opstartsdiskette som forklaret i Afsnit 4.2. Filen du skal bruge, hedder cdrom.img. Starter du din install-cd-rom i Windows har du endda nem mulighed for at lave en eventuel startdiskette.