6.5. CUPS

Hvis man har en eller flere printere man gerne vil bruge under Linux, bør man overveje at installere CUPS (Common UNIX Printing System). Hvis man har flere arbejdsstationer og gerne vil kunne skrive ud fra dem alle er CUPS så afgjort det bedste valg.

6.5.1. Installation

Installation af CUPS er et spørgsmål om at installere de rigtige pakker, på et Debian system er det cupsys, cupsys-bsd [1] og cupsys-client, på RedHat 7.3 hedder den blot cups.

Før man kan bruge CUPS skal man sikre sig at man har en PPD-fil (Postscript Printer Definition) til sin printer. Hvis man har en laserprinter er der gode chancer for at producenten enten medleverede en, eller at den kan findes på nettet. Hvis producenten ikke har lavet en PPD til printeren kan man kigge på de driverpakker distributionerne har (Debians cupsomatic-ppd-pakke indeholder for eksempel over 900 PPD'er).

Hvis man selv har fundet en PPD-fil skal man placere den i /usr/share/cups/model.

6.5.2. Opsætning af CUPS

Den letteste måde at administrere printere på i CUPS er via webgrænsefladen. Så ret din netsøger mod 127.0.0.1:631. Det er vigtigt at du bruger 127.0.0.1 og ikke IP-nummeret knyttet til et evt. netkort, for hvis du gør det vil forespørgslen se ud til at komme fra det IP-nummer og CUPS er som standard sat op til kun at acceptere forbindelser fra 127.0.0.1.

I webgrænsefladen kan du vælge mellem flere forskellige ting. I første omgang vil du nok gerne have tilføjet en printer, så klik på "Do Administration Tasks". Nu bliver du spurgt om brugernavn og adgangskode, brugernavnet skal være root og kodeordet kender du kun selv. Klik så på "Add Printer" for at tilføje en printer. Først bliver du spurgt om hvilket navn du vil give printeren, hvor den står og du har også mulighed for at indtaste en beskrivelse, når du har udfyldt felterne så godt som du gider (du skal indtaste et navn, men de andre må godt være tomme), trykker du på "Continue". Det næste spørgsmål handler om hvordan printeren er tilsluttet, de fleste vil nok enten vælge enten "Parallel Port #1" (for en printer tilsluttet parallelporten) eller "LPD/LPR Host or Printer" (for en netværksprinter). Hvis man vælger en af netværkstilslutningerne får man et enkelt spørgsmål om printerens URI. Derefter skal du vælge først hvilket mærke og dernæst hvilken model printeren er, og så er printeren oprettet.

Når printeren er oprettet er det en god idé at vælge "Printers" i menuen øverst. Så kommer der en side hvor man kan se hvilke printere der er oprettet. Inden man klikker på "Print Test Page" for at sikre sig at man har fået sat printeren rigtigt op bør man lige klikke på "Configure Printer". Alt efter printerens model får man så mulighed for at stille på et antal parametre, som minimum vil man sikkert vælge at bruge A4-papir. Når man mener at man har konfigureret sin printer passende, trykker man på en af "Continue"-knapperne og vender tilbage til printeroversigten, og nu bør man så udskrive en testside.

Slutbemærkning:

[1]

Egentlig er cupsys-bsd kun nødvendigt hvis man er vant til BSD kommandoerne lpr, lpq, lprm og lpc, fremfor System V-kommandoerne lp, cancel, lpoptions og lpstat.