Kapitel 15. Hurd

Hurd er GNU projektets sidste store mangel - en kerne til et GNU styresystem[1]. Efter GNU-projektet havde lavet GCC-oversætteren, Emacs, Glib-C, GDB og mange andre programmer indenfor fri software, så manglede der en stor brik for at GNU ville udgøre et komplet UNIX-kompatibelt styresystem som var under GPL-licensen. Imidlertid kom styresystemet Linux i starten af 1990'erne og lukkede cirklen.

Figur 15-1. The Hurd fra GNU

Linux er under GPL og udviklingsprojektet er styret af Linus Torvalds - og ikke af Free Software Foundation (FSF). I slutningen af 1990'erne kom en konflikt mellem open source-begrebet (Linus Torvalds, Eric Raymond mv.) og free software (Richard Stallman mv.). Reelt var en diskussion om målet var at brugere bare skal bruge den fri software eller om det var vigtigt at huske på friheden i free software og vigtigheden af GNU-projektet. Selvom dette gav mere fokus på GNU og FSF, så var det eneste synlige resultat at man nogle steder taler om FLOSS (Free/Libre/Open Source Software) - en egentlig fornyet fokus på GNU og Hurd kom aldrig.

Figur 15-2. GNU

At Linux voksede så voldsomt betød at GNU projektets systemsystem "Hurd" altid har levet sit eget stille liv uden ret meget bevågenhed. Der har været arbejdet på projektet i flere år og i slutningen af 2003 er man nået til version 0.2. Hurd står for "Hird of Unix-Replacing Daemons", men det virker ikke som om der er ret meget "Unix-Replacing" endsige ret af af en "hird"... der er kun lavet tre minimale ændringer i systemet i 2003.

15.1. Målgruppe

Hurd er ikke for den almindelige desktop-bruger. Der er ikke understøttelse for lydkort, og generelt er det svært at få drivere til hardware under GNU/Hurd. Debian-folkene har været aktive for at hjælpe Hurd. Man har lavet en specialudgave af Debian til i386 computere hvor Linux-kernen er erstattet med Hurd. Underligt nok, så er svært ved at finde Hurd cdrommer. Det eneste sted jeg fandt dem var på ftp://ftp.planetmirror.com/pub/debian-cd/unofficial/hurd. Herfra hentes fire cd-rom'er.

Systemet er i praksis for meget trofaste GNU-tilhængere eller styresystem-interesserede.

Slutbemærkning:

[1]

Richard Stallman kalder jo Linux for GNU/Linux -- med en vis ret.