10.9. Skak

Kan du lide at spille skak og vil du gerne bruge din Linux-maskine som skakcomputer, findes der et rigtig godt skakprogram, som du bør se nærmere på. Programmet hedder GNU Chess.

GNU Chess indeholder et åbningsbibliotek og op til flere sværhedsgrader (eller styrker) af din computer-styrede modstander. Programmet køres ved at udføre kommandoen gnuchess på en kommandolinje. På Figur 10-30 ser du, hvordan spillet ser ud. Som det ses er det tekstbaseret. Der findes dog en grafisk brugergrænseflade til spillet ved navn Gnome Chess.

Figur 10-30. Skakspillet GNU Chess

Nu kan det være, at du finder ovenstående tekstbaserede udseende lidt for primitivt, men det er der råd for. Programmet xboard er en grafisk frontend til GNU Chess. Ja, faktisk er xboard mere end blot en frontend til GNU Chess. Programmet kan også bruges til at spille skak over internettet, forstået på den måde, at du kobler op mod en skak-server og finder en modstander (et virkeligt menneske) at spille imod. Kører du xboard lokalt på din egen computer, vil programmet starte GNU Chess op bag din ryg. Du ser et eksempel på xboard i Figur 10-31.

Figur 10-31. En grafisk frontend til GNU Chess