9.4. Databehandling og visning

Gnuplot (gnuplot) har i mange år været Unix-programmet, der er blevet anvendt til at afbilde data grafisk. Der er både mulighed for at afbilde egne data gemt i en ASCII-fil samt få vist grafer dannet ud fra de almindelige regneoperationer og en række indbyggede matematiske funktioner. Grafer kan vises i 2D og i 3D. Gnuplot har mulighed for at eksportere billeder i eps-format, hvorfor det passer fint sammen med LaTeX.

Grace er et 2D-plotteprogram med et grafisk interface. Programmet kan producere mange typer af grafer og man har stor kontrol med hvordan grafen skal se ud. Programmet kan også bruges til databehandling såsom ikke-lineære fits, Fourier transformation, feature extraction m.m.

Programmet R som er en meget omfangsrig open source statistik pakke. Den indeholder såvel avancerede databehandlingsdele som visualiseringsmetoder og bruges i stor omfang af professionelle statistikere. Du kan finde programmet på http://www.r-project.org/

Man kan også købe Mathematica, Maple eller Matlab til Linux. Alle tre er meget gennemarbejdede og tilbyder et stabilt udviklingsmiljø med alt inden for numeriske/symbolske metoder og grafik. Grafikken er her helt i top og meget enkel at anvende.

MuPAD er måske også værd at hente. Det er gratis - dog ikke Open Source. MuPAD kan findes på http://www.mupad.de. MuPAD er et meget avanceret matematik-program, som bl.a. kan regne symbolsk med bogstaver. På mange områder er MuPAD en mindre kendt konkurrent til Mathematica og Maple. På det seneste har en hollandsk gut arbejdet på endnu en konkurrent. Navnet er Yacas (yet another computer algebra system). Yacas er bestemt ikke modent til daglig brug, men det er sjovt at lege med!

De gratis Matlab-kloner, Scilab og Octave, er gode til numerisk manipulation af matricer og vektorer samt anden databehandling. Til præsentation af grafik er Octave baseret på Gnuplot, mens Scilab har udviklet deres egne biblioteker til at vise grafer. Disse er gratis, men ikke på højde med de kommercielle programmer. Pythons numeriske udvidelser (NumPy) er værd at kigge nærmere på - lidt frækt kan man sige at Python er en bedre Matlab end Matlab.

Vil du vide mere om programmer til matematik, fysik, biologi osv., bør du tjekke Scientific Applications on Linux: http://sal.jyu.fi.