Linux - Friheden til at vælge grafisk brugergrænseflade: Version 1.2.20050118 - 2020-12-31 | ||
---|---|---|
forrige | Kapitel 3. Rene WM'er | næste |
PAWM er en af de efterhånden mange windowmanagere der slår sig op på kun at have nødvendige funktioner og ingen "Eye Candy" og derfor kører hurtigere end de efterhånden allestedsnærværende GNOME- og KDE-miljøer der jo præger de fleste Linuxdistributioner.
Jeg vil tro at PAWM er en af de mest bizarre windowmanagere jeg har været i nærheden af. Ikke fordi den er svær at sætte op, men den er temmelig anderledes.
Der eksisterer vist ikke RPM'er eller andre færdigpakkede udgaver af PAWM. Kildekoden kan hentes fra http://www.pleyades.net/~pawm/down.shtml.
At PAWM ikke er fyldt med gode ting til øjnene konstarerer man straks ved at se på størrelsen på den pakkede kildetekst:
-rw-r--r-- 1 kvi teknik 75K Dec 8 20:15 pawm-1.8.2.tar.bz2
Den pakkede sourcedistribution består af 14 filer(!) og sættes op efter eget system med kommandoen ./0
Herefter oversættes på normal vis med make og su -c "make install"
Når PAWM er installeret vil det være logisk at indsætte en enkelt linje i .xsession :
kvi@snake ~ -> cat .xsession #!/bin/bash exec /usr/local/bin/pawm kvi@snake ~ ->
Men når X er startet bliver man temmelig skuffet. Udover det lille dødningehovede der fungerer som logout-knap, er der intet der virker; museknapperne har ingen funktion og der er ingen menu til at starte noget fra.
Altså må dokumentationen læses. Og den er nogenlunde lige så sparsom som PAWM selv.
INSTALL-filen beskriver hvordan man opretter application-launchers ved hjælp af noget der kaldes pimp, som iøvrigt ikke er nærmere beskrevet. Til gengæld beskrives det hvordan man i kataloget /usr/share/pawm/apps skal oprette filer til pimp.
Det viste sig dog at det katalog man faktisk skal oprette filer i er /usr/local/lib/pawm/apps/. Nyttig viden!
Jeg havde problemer med at starte modulet PAclock. INSTALL-filen var ikke til meget hjælp, så jeg hentede version 1.7 af PAWM i stedet. Her er dokumentationen meget anderledes, og jeg fandt ud af at PAclock er afhængig af at real-time-clock er kompileret ind i kernen. Mere nyttig viden!
PAWM har en enkelt opsætningsfil: /usr/local/etc/pawm.conf . Ifølge dokumentationen er det vigtigt at paramtre kun ændres og ikke slettes fra den.
Så vidt jeg har kunne finde ud af, er det ikke muligt for den enkelte bruger at sætte PAWM anderledes op.
Min kerne er RedHat's standard kerne, og der er RTC-support i den, men jeg måtte bede PAWM om at lade være med at starte PAclock. I den sidste sektion i pawm.conf satte jeg paclock_module Off . jeg har så ikke noget ur, men man kan selvfølgelig starte et af de gængse ure fra .xsession.
I pawm.conf kan man sætte farver, skriftsnit og ikoner for vinduerne. Men det er ikke muligt at ændre fokus-opførsel; click-to-focus er eneste mulighed.
For at få mulighed for at starte applikationer skal der som tidligere nævnt oprettes filer i kataloget /usr/local/lib/pawm/apps/
Formatet er simpelt:
Ikon - skal være 32x32 pixels xpm-format Placering - i pixels regnet fra øverste venstre hjørne Navn - Applikationens navn Sti - Sti til applikationen
Der skal være fire linjer i hver fil. Hvert filnavn starter med app.
Jeg snuppede nogle ikoner fra GNOME og skalerede dem ned til 32x32 pixels.
Ikoner skal placeres i /usr/local/lib/pawm/icons/.
Den første applikation skal selvfølgelig være en xterm:
kvi@snake /usr/local/lib/pawm/apps -> cat app-xterm xterm.xpm 15 10 Xterm /usr/X11R6/bin/xterm -ls -geometry +100+30 kvi@snake /usr/local/lib/pawm/apps ->Læg mærke til at disse filer ligger et sted, hvor det kun er root der har skrive adgang. Jeg lavede et par stykker til:
kvi@snake /usr/local/lib/pawm/apps -> ls app-emacs app-galeon app-gv app-xterm app-evolution app-gimp app-netscape kvi@snake /usr/local/lib/pawm/apps ->
pas på med ikke at sætte ikonerne for tæt sammen, da de så vil forsvinde på mystisk vis.
Jo... såmænd. Dog synes jeg at en windowmanager bør have en lidt smartere måde at kalde programmer på end blot nogle ikoner på baggrunden. Og processen med at oprette ikonerne er for tung.
Jeg har haft lidt problemer med Evolution. Drag and drop mellem mine mailbokse fungerer ikke under PAWM, ligesom ImageMagick nogle gange viser sine menuer på nogle højst besynderlige steder på desktoppen. Jeg vil tro det er en bug i PAWM, da jeg ikke har oplevet det med andre windowmanagere.
Men den er flot, og bruger omtrent samme mængde hukommelse som Fluxbox, så mindre maskiner med en specifik anvendelse kunne få god brug af den.