11.6. Layout-managere

En layout manager styrer layoutet af komponenterne på et Panel eller en anden container. Alle containere har egenskaben layout, der kan sættes med metoden setLayout(Layout l).

Bruges et grafisk udviklingsværktøj, er det mest bekvemt at sætte layoutmanageren til null, der tillader udvikleren at sætte komponenterne, som han vil på en hvilken som helst (x,y)-position og med en hvilken som helst højde og bredde. Layoutet tager slet ikke højde for vinduets størrelse, så hvis vinduet bliver for lille, vil nogle af komponenterne ikke blive vist.

11.6.1. FlowLayout

FlowLayout placerer komponenterne ligesom bogstaver: Øverst fra venstre mod højre og på en ny linje nedenunder, når der ikke er mere plads.

Figur 11-12. Java

Angiver man ikke nogen anden layout-manager, vil FlowLayout blive brugt.

11.6.2. BorderLayout

BorderLayout tager højde for vinduets størrelse og tilpasser komponenternes størrelse efter den tilgængelige plads. Komponenterne kan placeres på 5 mulige positioner, nemlig NORTH, SOUTH, EAST, WEST og CENTER.

Figur 11-13. Java

Den mest almindelige måde at lave det grafiske layout af et skærmbillede er med BorderLayout. I de områder, hvor man ønsker at placere flere komponenter, sætter man først et Panel, og komponenterne tilføjes så panelet.

11.6.3. GridBagLayout

GridBagLayout lægger komponenterne efter et usynligt gitter.

Figur 11-14. Java