4.3. LFS – Hvordan?

LFS tager udgangspunkt i at man i forvejen har et fungerende Linux-system på maskinen, og en ubrugt partition. De første mange skridt udføres fra det eksisterende Linux-system.

Det første man gør, er at lave en partition og oprette et filsystem på den. Bogen nævner at man i dag oftere bruger et journaliserende filsystem, men viser alligevel kun hvordan man laver et ext2-filsystem.

Herefter skal man hente kildeteksten til en lang række pakker, der skal udgøre den værktøjskasse (engelsk: toolchain) man senere, fra det basale LFS-system, skal bruge til at bygge selve systemet. Det gennemgås grundigt hvordan man bygger hvert enkelt værktøj så de senere vil spille ordentligt sammen.

Når værktøjskassen er bygget, bruger man chroot på det katalog man vil have sit LFS-system i, for at skjule for programmerne i værktøjskassen at de kører på et andet system. Herefter skal der oprettes en masse kataloger, en passwd-fil og en helt masse devices. Derefter går man igang med at installere programmer og slutteligt sætter man sine bootskripts op, og sørger for at systemet kan boote.