6.4. Webcam under Linux

Indtil for nylig var det vanskeligt at få et webcam (internet-kamera) til at virke under Linux, men med kerne 2.4 er det nu blevet langt lettere. Det er stadig sådan at man skal sikre sig at det enkelte kamera har understøttelse under Linux (helst inden man køber det). I praksis har de fleste USB kameraer understøttelse, men enkelte eksotiske kameraer giver stadig problemer. Ligeledes skal man kigge sig godt for, hvis man f.eks. vil have et webcam på parallel- eller firewire-porten.

I praksis fungerer de fleste webcams under Linux ved hjælp af "Video For Linux" (v4l) arkitekturen. En driver sidder mellem Linux kernen og kameraet, og stiller en v4l grænseflade til rådighed som programmer der kan bruge v4l kan anvende. Et klassisk program er XAWTV, men også f.eks. aKtion (se Afsnit 6.1.1) understøtter dette. Du kan finde mere information om v4l på f.eks. http://www.exploits.org/v4l/.

http://qce-ga.sourceforge.net kan man finde drivere til Logitech Quickcam Express.

http://qce-ga.sourceforge.net/use.html er også nævnt et par programmer som driverne virker sammen med, såsom XAWTV http://linux.bytesex.org/xawtv/.

Et rigtig godt sted at få mere information om drivere til Philips webcam serien er på http://www.smcc.demon.nl/webcam/