7.2. FTP-server

De fleste Linux-distributioner installerer automatisk en ftp-server, hvis man har valgt en server-installation. Har du valgt en skrabet installation til en gammel maskine, er det nemt senere at få ftp-serveren installeret efterfølgende.

wu-ftpd er en ftp-server der følger med næsten alle distributioner. Et bedre alternativ til wu-ftpd er proftpd http://www.proftpd.org/, som også følger med mange distributioner. Med wu-ftpd installeret er det muligt for alle brugere af systemet at få adgang til deres filer med ftp. Installationen er nem.

[root@linus RPMS]# rpm -ivh wu-ftpd*.i386.rpm

Ftp-serveren er nu startet og klar til brug. Af sikkerhedsmæssige årsager kan root ikke logge ind på ftp-serveren. Dette skyldes at root er nævnt i filen /etc/ftpusers. Du kan have dine grunde til at give root lov til at logge ind, men tænk dig om.

Som før nævnt er det kun brugere af systemet, der kan logge ind. Skal ftp-serveren være åben for alle, f.eks. til brug for at installere Linux på en anden maskine over nettet, så skal der lige en pakke mere ind.

[root@linus RPMS]# rpm -ivh anonftp*.i386.rpm

For at du kan starte din ftp-server op, skal du redigere filen /etc/xinetd.d/wu-ftpd (Red Hat 7). Ret disable = yes til disable = no og kør /etc/init.d/xinetd restart. Grunden til dette er sikkerhedsgrunde, så ftp-serveren vil ikke automatisk blive startet op.

Nu er maskinen åben for at alle kan hente filer fra din maskine, hvor brugerne logger ind som anonymous (eller ftp) og giver sin egen e-post-adresse som adgangskode. Skal du lægge filer, så brugerne kan hente dem ned, skal de lægges i /var/ftp/pub/ eller et af dets underkataloger. Du kan evt. linke til andre dele af filsystemet, hvis du f.eks. vil give almindelige brugere lov til at lægge filer ud til nedhentning.

Det skal nævnes, at der har været en hel del sikkerhedsproblemer i wu-ftpd, derfor bør du tjeke hvad der er nyeste udgave før du installerer på et usikkert netværk, såsom internettet.